Komputer?

...i magiczne sztuczki z nim związane.

Komputer?

Postprzez Eve » Wt mar 16, 2010 9:33 pm

Witam
Jestem studentka 2 roku architektury i troche jeszcze pracy z komputerem przede mna. W najblizszym czasie chcialabym kupic sobie jakis dobry sprzet by bez problemow pracowal. Na pewno z duza pamiecia i niezintegrowana karta pamieci..to wiem ale co jeszcze warto wiedziec? Czesto potrzebuje tez komputera na uczelni wiec zastanawiam sie nad laptopem, ale z drugiej strony komputery stacjonarne maja lepsze parametry, co wybrac, bo w sumie na uczelni zawsze ktos na chwile pozyczy laptopa? Jakie marki polecacie?
Eve
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt mar 16, 2010 9:27 pm
Lokalizacja: Lodz

Postprzez Kelly » Śr kwi 07, 2010 12:13 pm

Jeżeli potrzebujesz komputer tylko i wyłącznie do pracy z tekstami, to jest inna kwesta niż jeśli chcesz korzystać z większych aplikacji. Ja kupując komputer zwracałam uwagę na procesor, napędy, kartę graficzną, dysk twardy, pamięć operacyjną i oczywiście na producenta. Jest kilka szczegółów, ale to zależy do czego Ci ten komputer jest potrzebny, w jakim celu będziesz go wykorzystywać.
Kelly
Kelly
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr kwi 07, 2010 10:43 am
Lokalizacja: BB

Postprzez corrii » Cz kwi 08, 2010 10:21 am

Kelly, skoro koleżanka jest na drugim roku architektury, to chyba oczywista sprawa po co jej komputer?

Eve -> poczytaj tu:
http://www.cad.pl/wwwboard/forum-14.html
corrii
 
Posty: 147
Dołączył(a): Pn lis 21, 2005 1:31 pm
Lokalizacja: wawa

Postprzez sokol » Cz maja 06, 2010 10:10 am

witam,
jesli interesuje cie komputer, ktory sprosta programom graficznym typu AutoCad, Catia, SolidEdge, Corel itp. to mam cos dla ciebie

Komputer biurkowy HP Pavilion Elite HPE-130pl (WC829AA)
procesor ok 3GHz
dysk twardy 2TB
karta Grafiki 1,8GB
pamiec RAM 8GB
tuner telewizyjny
pilot sterujacy
wyjscie HDMI
i wiele innych pelna specyfikacje znajdziesz korzystajac z linka pozniej

link do specyfikacji:
http://www.sklephp.pl/sklep/template_ma ... %20catalog

jesli bedziesz zainteresowana skontaktuj sie ze mna bezposrednio, bo mam do sprzedania ten komputer, nowy, na gwararncji producenta, jestem pracownikiem HP i mam dostep do zakupow pracowniczych, u nie kosztuje on 3700zl, niestety nie moge ci wystawic faktury vat.

jesli bedziesz zainteresowana skontatkuj sie ze mna mailowo.

pozdrawiam
sokol
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz maja 06, 2010 10:03 am
Lokalizacja: Wroclaw

Postprzez Masertiger » Cz gru 16, 2010 2:08 pm

Ja polecam laptopy firmy Aple. Komputery te są bardzo wydajne, nieawaryjnie i jeszcze bardzo fajnie wyglądają dla architekta to bardzo bardzo dobry sprzęt.
Masertiger
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz cze 17, 2010 3:33 pm
Lokalizacja: Andrychów

Postprzez zomo » So sty 08, 2011 10:44 am

czy na tym aPle pojdzie mi Autocad 2010? Czy da sie wymienic baterie (kolezanka ma telefon apple i tam sie nie da)? Ile kosztuje taki laptop aPle (nowy)?
zomo
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pn mar 24, 2008 11:15 am
Lokalizacja: Katowice

Postprzez corrii » Wt mar 08, 2011 11:40 am

Masertiger napisał(a):Ja polecam laptopy firmy Aple. Komputery te są bardzo wydajne, nieawaryjnie i jeszcze bardzo fajnie wyglądają dla architekta to bardzo bardzo dobry sprzęt.

A ja przed zakupem jabcoka polecam temat:
http://forum.cad.pl/autocad-dla-mac-os- ... 76227.html
PS. Komputer nie ma być do fajnego wyglądania, ale do wygodnej pracy.

Zomo, sprawdź czy wyszła wersja 2010 na MacOS, ja nie pamiętam, a szukać mi się nie chce. Jak przetestujesz to fajnie by było, jakbyś wyraził opinię, bo jak narazie to jest produkt "niszowy" i każda konkretna recenzja się przyda.
corrii
 
Posty: 147
Dołączył(a): Pn lis 21, 2005 1:31 pm
Lokalizacja: wawa

Postprzez zomo » Śr mar 23, 2011 6:59 pm

Moje pytanie dotyczace komputerow apple to byl sarkazm (przepraszam wszystkich ktorzy wzieli to na powaznie). Bo tak jak w wielu inncyh dziedzinach, najwazniejsze jest to DO CZEGO bedziemy ten komputer uzywac. Jesli potrzebujemy czegos na spotkania z inwestorami, do prezentacji projektu i wizualizacji (oraz posrednio autoprezentacji) to maly, zgrabny i DROGI laptop apple ma sens.
Jesli uzywamy komputera wylacznie do rysunkow 2d nie bedziemy potrzebowali niczego szybkiego (wystarczy nawet grafika wbudowana w plyte glowna). Jesli pracujemy w 2d/3d wystarczy najtansza grafika na PCI-E (w wiekszosci przypadkow grafika wbudowana w plyte glowna tez wystarczy). Jesli LICZYMY RENDERINGI (3dMAX, Archicad, Sketchup) wazne zeby miec szybki i wielordzeniowy procesor. Jesli obrabiamy grafike (poza projektowaniem) w np. Photoshopie to wazna jest duza ilosc RAM-u i SZYBKI DYSK.
Inna sprawa to system na ktorym pracujemy - generalnie nie polecam 64bitow bo chociaz coraz wiecej programow to obsluguje, jakby nie patrzec chodzi to wolniej niz stare dobre x86.
zomo
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pn mar 24, 2008 11:15 am
Lokalizacja: Katowice

Postprzez twardy_g » Śr mar 21, 2012 12:08 pm

zomo napisał(a):(...)generalnie nie polecam 64bitow bo chociaz coraz wiecej programow to obsluguje, jakby nie patrzec chodzi to wolniej niz stare dobre x86.


Jedna tylko uwaga, może to i racja z tym jednak zastrzeżeniem, że 32bit-owy system nie obsłuży więcej niż 3,5GB RAM. Więc jeśli chcesz pracować na programach typu photoshop, to przy konfiguracji 6GB RAM i więcej system 64bit-owy to konieczność.
twardy_g
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr mar 21, 2012 12:04 pm
Lokalizacja: Marki

Postprzez zomo » N kwi 08, 2012 10:59 pm

twardy_g napisał(a):Jedna tylko uwaga, może to i racja z tym jednak zastrzeżeniem, że 32bit-owy system nie obsłuży więcej niż 3,5GB RAM. Więc jeśli chcesz pracować na programach typu photoshop, to przy konfiguracji 6GB RAM i więcej system 64bit-owy to konieczność.


Zauwaz ze pisalem to rok temu - od tamtego czasu mamy juz pare nowych systemow (np. Windows 8 czy OSX 10.8) i nowe wersje softu. Sprzet tez potanial i 2x4GB DDR3 kosztuje mniej niz 2GB DDR2 rok temu. Wiec jak ktos chce miec duzo RAMu to moze sie zdecydowac na system x64.

A co do Photoshopa i obrazkow w pamieci - zdajesz sobie sprawe jaka rozdzielczosc musial by miec obrazek zeby zawalic 3.5 GB ramu? Zreszta InDesign zawala pamiec szybciej niz PS a i tak nie jest latwo zapchac wiecej niz 4GB (zaczyna siadac obrabianie takiego pliku przez procesor). Jak ktos ma duzo ramu (tak w granicach 12 GB) moze sie pokusic o utworzenia RAM-DYSKU i to jest dopiero przyspieszenie. Przy pracy na rysunkach 2D CAD a nawet przy wiekszosci 3D CAD nie zuzyje sie wiecej niz 2GB RAMu.
zomo
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pn mar 24, 2008 11:15 am
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Audi » Pt cze 22, 2012 11:19 am

A ja mam pytanie: czy studentowi architektury naprawdę potrzebny jest laptop? Bo znajomy po studiach chyba graficznych twierdzi, że obecnie panuje błędny stereotyp mówiący, że jak student, to musi miec laptopa i że tak naprawdę nie jest on niezbędny na studiach i spokojnie można zainwestowac w PC.
Audi
 
Posty: 17
Dołączył(a): Pn sie 25, 2008 7:06 am
Lokalizacja: szczecin

Postprzez airalion » Cz lip 12, 2012 3:12 pm

jeżeli otworzy Ci to bez ściny tzn że masz dobry komputer ;) - Test
airalion
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz lip 12, 2012 1:34 pm
Lokalizacja: Kraków

Postprzez AdamekR982 » Cz paź 18, 2012 12:08 pm

bierz PCeta, programy są tak mało zoptymalizowane, że każdy laptop się na nich spali :(
AdamekR982
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz paź 18, 2012 12:06 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez coffeenka » Cz paź 18, 2012 12:10 pm

witam
jeśli macie sprzęt komputerowy nowy, a stary chcecie się pozbyć to porozmawiajcie z agentem od reklamy a reszta pójdzie z górki
coffeenka
coffeenka
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz paź 18, 2012 11:58 am
Lokalizacja: Gostynin

Postprzez olapato » Pt lis 09, 2012 3:00 am

Idź do jakiegoś dobrego sklepu i poproś żeby Ci coś poskładali:)
Ciekawy, personalizowany prezent dla taty, który sprawi mu przyjemność, szanowany, niedrogi serwis mimaki szybko i tanio
olapato
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt lis 09, 2012 2:49 am
Lokalizacja: Kraków

Re: Komputer?

Postprzez IizzkkaA » Pn lut 17, 2014 11:52 am

dzieki za namiary..
IizzkkaA
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn lut 17, 2014 11:06 am

Re: Komputer?

Postprzez arteki » Śr lut 19, 2014 10:48 pm

Szukaj po pierwsze na Allegro, tam mają dobre ceny i oferty (dodatkowe darmowe walizki i myszki). Ja osobiście używam laptopa lenovo y510p, nie narzekam bardzo dobrze służy, zapłaciłem 2800 zł. Jak dla mnie bardzo się opłacało
arteki
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr lut 19, 2014 10:42 pm
Lokalizacja: Poznań

Re: Komputer?

Postprzez luki9 » Pt lut 28, 2014 11:38 am

dobrze wiedzieć.
luki9
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt lut 28, 2014 10:21 am

Re: Komputer?

Postprzez karwan » Wt mar 04, 2014 10:36 am

Dobre ceny mają również w Media Markt.
karwan
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn mar 03, 2014 5:38 pm

Re: Komputer?

Postprzez buminka » N mar 15, 2015 9:21 pm

polecam laptopa hp, sama mam takiego i smiga aż miło
buminka
 
Posty: 3
Dołączył(a): N mar 15, 2015 8:59 pm

Re: Komputer?

Postprzez lksbobowa » Cz mar 19, 2015 6:25 pm

Kupował ktoś laptopa w x-komie ? Ceny mają dobre, tylko jak potem z gwaracnją itp. ?
lksbobowa
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz mar 19, 2015 6:21 pm

Re: Komputer?

Postprzez horaryles » Cz mar 19, 2015 6:27 pm

Ja w x-komie kupowałem, raczej bez zastrzeżeń, przynajmniej mi komp działa już 3 rok, zero problemów z nim :)
____________________________
nieruchomości Koszalin
horaryles
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz mar 19, 2015 6:19 pm

Re: Komputer?

Postprzez elaoret » Cz mar 26, 2015 2:04 am

Polecam ultrabooki Asusa :)
elaoret
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz mar 26, 2015 1:53 am

Re: Komputer?

Postprzez kamil22 » So mar 28, 2015 2:26 pm

Mam 22 lata i poszukuję dobrego laptopa do pracy, mógł by ktoś polecić coś dobrego może być używany a jak nie to cenę nowego.Dzięki z góry :wink:
kamil22
 
Posty: 2
Dołączył(a): So mar 28, 2015 2:14 pm

Re: Komputer?

Postprzez Hoobi » Pt lis 06, 2015 8:39 pm

Czy Archicad 19 pójdzie mi na tym komputerze? http://kup-najtaniej.pl/prod-laptopy/asus-ux303la-ro371p.html . Wiem oczywiście, że ekran jest za mały, ale mam monitor :)
Hoobi
Avatar użytkownika
Hoobi
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr paź 28, 2015 3:24 pm


Powrót do Sprzęt komputerowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości