Winda przyschodowa w klatce przeciwpozarowej?

Jeśli chcesz wymienić poglądy z innymi architektami lub inwestorami

Moderator: Moderatorzy

Re: Winda przyschodowa w klatce przeciwpozarowej?

Postprzez Antoniusz_Ar » N cze 26, 2011 5:56 pm

stoperek napisał(a):Witam,
czy mozna umiescic windę/platformę przyschodową dla niepełnosprawnych w klatce przeciwpozarowej?

To windę czy platformę? Znacząca różnica...

stoperek napisał(a):Sprawa dotyczy projektu budynku usługowego parterowego z uzytkowym poddaszem. Sa dwie klatki schodowe, glowna i dodatkowa przeciwpozarowa (jedna nie mogla byc bo sa za duze odleglosci od klatki). W projekcie platforma przyschodowa jest przy glownych, reprezentacyjnych schodach. Inwestor chce ja przeniesc do klatki przeciwpozarowej. Czy sa jakies wytyczne w tej sprawie? I czy po przeniesieniu windy do klatki p.poz trzeba poszerzyc bieg schodow o to co zabiera prowadnica platformy?

Brak drugiej klatki można załatwić odstępstwem i doprojektowaniem czegoś "ekstra" ponad wymaganą klasę *** p. poż.
To windy czy platofrmy? Piszesz bardzo niejednoznacznie... Gdzie dokładnie wyczytałeś, że tak nie wolno? Po przeniesieniu platformy przyschodowej (nie, windy) w obręb schodów musisz zachować szerokość biegu dostosowaną do ilości osób mogących przebywać w budynku. Po złożeniu platforma ma ponad 30cm (zależy jeszcze od modelu i producenta) musisz sprawdzić czy szerokość jest wystarczająca. Także w czym problem?
Antoniusz_Ar
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr lip 14, 2010 9:04 am
Lokalizacja: UE

Postprzez Antoniusz_Ar » Pn cze 27, 2011 9:14 am

No widzisz? wystarczy ruszyć głową. Potwierdzam prawidłowość rozwiązania ;-).

Teoretycznie można zastosować schodołaz, ale w paragrafie był zapis, że urządzenie musi być "zainstalowane" - a już co to znaczy zainstalowane to indywidualna interpretacja urzędu. Najlepiej pozostaw klatkę szerszą i zaproponuj schodołaz. Jak nie przejdzie to zamienisz na platformę przyschodową bez znaczących korekt w projekcie. Schodołaz jest faktycznie najtańszym rozwiązaniem.
Antoniusz_Ar
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr lip 14, 2010 9:04 am
Lokalizacja: UE

Postprzez Antoniusz_Ar » Wt cze 28, 2011 7:38 am

stoperek napisał(a):No właśnie zainstalowac...
Dzwonilem do SANEPIDU i raczej schodolaz nie przejdzie chyba ze w projekcie starostwo zatwierdzi zmiane.

Co ma do tego sanepid? Nie rozumiem.

stoperek napisał(a):A roznica w cenie jest masakryczna. Najtansza platforma dla tego konkretnego projektu to ok 50 tys netto a schodolaz to koszt 5 tys!

Jest jak najbardziej.

stoperek napisał(a):Pytanie czy jesli w projekcie, ktory ma juz pozwolenie trzeba by zmienic tylko jeden zapis w tym projekcie to trzba wykonywac projekt zamienny? A jesli tak to czy projekt zamienny wystarczy aby odnosil sie tylko do tej kwesti ktorej dotyczy zmiana?

Nie rozumiem. To co chcesz jeszcze zmieniać? Projekt zamienny czyli co zmieniam to oznaczam. I wszędzie gdzie zmieniasz tam oznaczasz i robisz z tego dokumentację. Czy mi się wydaje czy robisz zamienny pierwszy raz?

W zasadzie w art. 36a. ust. 5 pkt. 5) zmiana warunków korzystania z obiektów budowlanych przez osoby niepełnosprawne kwalifikuje się jako zmiana istotna (a więc potrzebne jest projekt i pozwolenie zamienne). W ust. 6 tegoż artykułu pozostawiono furtkę, że kwalifikacji dokonuje projektant. Tylko pytanie czy to przejdzie. Chociaż nad tym będzie się głowił kierownik nie projektant.
Antoniusz_Ar
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr lip 14, 2010 9:04 am
Lokalizacja: UE

Postprzez archemiczny » Wt cze 28, 2011 2:02 pm

w rozważaniu przeniesienia platformy inna kwestia jest niepokojąca: skoro budynek jest tak dugi, że ze względów pożarowych trzeba było dodac drugą klatkę, to czy mozna mówić że całość budynku jest dostępna dla niepełnosprawnego? Przecież z części pomieszczeń będzie miał za daleko do tej drugiej klatki...
pozdrawiam
mm
archemiczny
 
Posty: 120
Dołączył(a): So paź 15, 2005 8:29 pm

Postprzez Antoniusz_Ar » Wt cze 28, 2011 2:21 pm

Gdzie w przepisach znajduje się zapis, że dostęp należy zapewnić we WSZYSTKICH klatkach schodowych? Ja wyczytałem, że należy zapewnić "urządzenia techniczne zapewniające osobom niepełnosprawnym dostęp na kondygnacje z pomieszczeniami użytkowymi, z których mogą korzystać". Nigdzie nie ma zapisu, że tyczy się to wszystkich możliwych dróg i wszystkich klatek schodowych. Dlaczego więc uważasz, że jest to kwestia niepokojąca? Wybiegając dalej można nawet forsować projektowanie niskich budynków wielorodzinnych bez jakichkolwiek urządzeń dla niepełnosprawnych, nawet bez schodołazu.
Antoniusz_Ar
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr lip 14, 2010 9:04 am
Lokalizacja: UE

Postprzez archemiczny » Wt cze 28, 2011 2:28 pm

nie w tym rzecz, o czym dobrze wiesz. Jak rozumiem druga klatka została dostawiona bo z cżęści pomieszczeń droga ewakuacji była za długa.
Niepełnosprawny drogę ewakuacji ma tylko jedną, a więc z części pomieszczeń które są za daleko do drugiej klatki "normalni" ludzie ewakuują się do pierwszej a niepełnosprawny będzie zasuwał do tej drugiej- mając dwa razy dłuższą drogę niż dopuszczalna.

Ja wiem że to rozwiązanie przejdzie, tak samo jak domyślam się że przeszło poprzednie, z platformą na głównej klatce, ale czy to nie jest chore? Ironia tkwi w tym że to niepełnosprawny powinien mieć krótszą drogę ewakuacji, a będzie miał dłuższą niż pełnosprawni.
pozdrawiam
mm
archemiczny
 
Posty: 120
Dołączył(a): So paź 15, 2005 8:29 pm

Postprzez Antoniusz_Ar » Wt cze 28, 2011 2:32 pm

Wiesz co? Napiszę jak to jest w Polsce: takie są przepisy, inwestor tnie koszty, a przez urząd i odbiór na pewno przejdzie. A reszta przepisów to niby jest logiczna i idealna? ;-)
Antoniusz_Ar
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr lip 14, 2010 9:04 am
Lokalizacja: UE

Postprzez Antoniusz_Ar » Śr cze 29, 2011 2:33 pm

O właśnie tego jednego niepełnosprawnego raz na 10 lat chodzi. Chodzi też o ludzi starszych, którzy mają pewne problemy z poruszaniem i pokonanie przez nich nawet kilku schodków jest nie lada wyczynem. Dlatego taka platforma przyda się i w takich przypadkach. Osobiście jestem zdania, że każdy obiekt użyteczności publicznej powinien mieć takie urządzenia. Poczekaj, aż się zestarzejesz to pogadamy... I chyba sam powinieneś stać na stanowisku, że takie urządzenie jest potrzebne, a nie przyklaskiwać inwestorowi, czyż nie?

Ma o co walczyć? Dla mizernych 45 tys. (to pewnie kropla w kwocie całej inwestycji) chyba nie ma co obcinać. A potem będziesz słuchać o beznadziejnych projektantach.

P.S. Nie odpisałeś, dlaczego dzwoniłeś do sanepidu w tej sprawie...
Antoniusz_Ar
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr lip 14, 2010 9:04 am
Lokalizacja: UE

Postprzez Antoniusz_Ar » Cz cze 30, 2011 8:52 am

Prędzej bhpowiec. W inwestycji to naprawdę nieduży odsetek. Tym bardziej jeżeli jest to użyteczność publiczna to dostęp dla osób nie tylko niepełno sprawnych, ale tych, o ograniczonej zdolności poruszania się (trwałej lub nietrwałej) powinna być zapewniona. I to jest bezdyskusyjne i szczerze mnie dziwi, że jako projektant wrzucasz te kwestie do worka potencjalnych oszczędności.

Rozumiem, podszkalasz się teraz z procedur i uzgodnień ;-).

Co do ostatniej części: możesz próbować zmianą nieistotną, ale to zależy od urzędnika lub nadzoru. Przekręć do nich i zapytaj. Wszędzie inaczej się interpretuje przepisy.
Antoniusz_Ar
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr lip 14, 2010 9:04 am
Lokalizacja: UE

Postprzez Antoniusz_Ar » Pt lip 01, 2011 1:42 pm

stoperek napisał(a):A teoretycznie przepisy sa po to by jednoznacznie rozstrzygac watpliwosci.

Ależ oczywiście. Klarowność... Nawet w obrębie jednego urzędu każdy z urzędników może inaczej interpretować przepisy.

stoperek napisał(a):Ponowie pytanie, kto na etapie odbiou budynku sprawdza zgodnosc wykonanych prac z projektem? Czy jest to tak ze kazda sluzba (strazak, sanepid, bhp, geodeta, kierownik) osobno daje wpis w dzienniku budowy i na koncu nadzor sprawdza czy w dzienniku wszystko sie zgadza i daje decyzje?

Byłeś kiedyś na odbiorze? A posiedziałeś trochę na budowie? Jest taki gościu co się nazywa inspektor nadzoru ;-).
Antoniusz_Ar
 
Posty: 120
Dołączył(a): Śr lip 14, 2010 9:04 am
Lokalizacja: UE

Re: Winda przyschodowa w klatce przeciwpozarowej?

Postprzez Gosek » Wt lut 28, 2017 3:01 pm

Nie jestem pewny czy w takim miejscu możesz umieścić windę przychodową czy też platformę. Na Twoim miejscu zasięgnął bym porady z pierwszej ręki i zgłosił się do tej firmy http://www.platformy-przyschodowe.pl/ z zapytaniem. Oni zajmują se tym od lat wiec najszybciej uzyskasz odpowiedź
Gosek
 
Posty: 58
Dołączył(a): Pt sty 27, 2017 3:26 pm

Re: Winda przyschodowa w klatce przeciwpozarowej?

Postprzez Ardena » Wt kwi 04, 2017 11:31 am

Różnorodne windy przyschodowe oferuje firma http://schodowa-winda.pl/pl/oferta/podn ... -liftboy-2 . Moim zdaniem taka winda powinna być standardem w każdym budynku typu blok, urząd, hotel itp. To zdecydowanie ułatwia poruszanie się osobom niepełnosprawnym. Często nawet kilka schodów to przeszkoda nie do pokonania.
Ardena
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pt mar 24, 2017 11:21 am

Re: Winda przyschodowa w klatce przeciwpozarowej?

Postprzez alexis » Wt kwi 04, 2017 12:23 pm

Ja również, uważam, że takie windy powinny być przy każdym budynku. Często widzi się jak osoby niepełnosprawne mają kłopoty z dostaniem się do jakiegoś budynku czy to własnej klatki...
Nie wiesz jak wytępić korniki z drewna? My Ci pomożemy.
http://www.korniki-drewno.pl/
alexis
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt kwi 04, 2017 12:18 pm

Re: Winda przyschodowa w klatce przeciwpozarowej?

Postprzez Dembko » Śr maja 10, 2017 1:53 pm

Zgadzam się z tym, że jeśli jest ciasno to lepszym rozwiązaniem może być schodołaz, który jest również szybszy w działaniu (chociaż może nie od każdej windy) ale zobaczcie sobie na http://reha-son.pl/ czy nie warto czegoś takiego umieścić gdzieś w zasięgu?
Dembko
 
Posty: 12
Dołączył(a): So mar 25, 2017 5:59 pm


Powrót do Ogólnie o wszystkim

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Exabot [Bot] i 5 gości